Dijk en Waard
Koggenland
Groep 653

Adoptiewerk

 

Adoptiewerk: toelichting.

 

Adoptiewerk houdt in dat er gedurende langere tijd op één bepaalde zaak gewerkt wordt. Dit bestaat uit het schrijven van (veel) brieven naar verschillende autoriteiten in een bepaald land met de vraag om verbetering te brengen in bepaalde misstanden en om mensenrechtenschendingen te voorkomen.
De werkgroep Dijk en Waard werkt op dit moment aan vier adoptie zaken.

 

Adoptiewerk: Amerika.

 

Met deze zaak zet onze groep zich in voor de vrijlating van Leonard Peltier.
Leonard Peltier is een lid van een oorspronkelijke Amerikaanse bevolkingsgroep. Hij is als Native (autochtone) American activist lid American Indian Movement.
In 1975 kwam het tot een botsing met de FBI, waarbij twee agenten werden doodgeschoten. Peltier kreeg daar twee keer levenslang voor, hoewel hij ontkent dat hij de dader was. Bewijzen die eventueel zijn onschuld hadden kunnen aantonen werden niet gebruikt.

Peltier is inmiddels 79 jaar oud en heeft diverse ernstige gezondheidsproblemen. De president van de Verenigde Staten moet hem gratie verlenen, niet alleen vanwege de misstanden bij zijn proces, maar ook op humanitaire gronden.

 

 

Leonard Peltier

 

 

  Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Amerika te gaan.

 

 

Adoptiewerk: Belarus.

 

In Belarus of Wit-rusland worden leden van de vooraanstaande Mensenrechten organisatie Viasna lastig gevallen, bedreigd en gearresteerd. Een van hen is Marfa Rabkova. Ze werd willekeurig gevangen genomen op 17 september 2020 in verband met het openbaar maken van het wangedrag van de Belarussische wetshandhavers tegen vreedzame demonstranten, volgend op de discutabele presidentsverkiezingen van 9 augustus 2020.

 


Belarus Marfa Rabkova

 

 

Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Belarus te gaan.

 

Adoptiewerk: Nigeria.

 

Op 10 augustus 2020 werd de 22-jarige zanger, musicus en componist Yahaya Sharif-Aminu schuldig bevonden en tot de galg ter dood veroordeeld, vanwege godslastering tegen de Profeet Mohammed, in een song die in maart 2020 op WhatsApp gedeeld werd. Op 21 januari 2021 gebood een beroepscommissie van de rechtbank een nieuw onderzoek naar Yahaya’s zaak nadat zijn advocaten beroep hadden aangetekend. Vanaf dat moment wordt de musicus in eenzame opsluiting (incommunicado) opgesloten, zonder toegang tot zijn advocaten, familie en medische zorg. De autoriteiten hebben nog geen datum vastgesteld voor de nieuwe rechtszitting voor zijn beroep. Indien hij opnieuw schuldig wordt bevonden, kan hij weer ter dood veroordeeld worden. .

 

Yahaya Sharif-Aminu

Nigeria Yahaya Sharif Aminu v2

 

 

Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Nigeria te gaan.

 

 

Adoptiewerk: Saudi-Arabië.

 

Salma al-Shehab, moeder van twee kinderen en student filosofie aan de Leeds Universiteit.  .

Salma al-Shehab’s rechtszaak begon op 25 oktober 2021. Ze werd gedetineerd in eenzame opsluiting gedurende 285 dagen voordat ze voor de rechtbank gebracht werd. Dit is al in strijd met de internationale standaarden en regelgeving voor een eerlijke rechtszaak en ook met de eigen wetgeving voor strafrechtelijke procedures in Saudi Arabië.

Op 25 januari 2023 sprak het Speciale Strafhof (Specialized Criminal Court - SCC) in de Saudi Arabische hoofdstad Riyadh, een nieuw vonnis uit, en kreeg Salma al-Shehab, een gevangenisstraf van 27 jaar, en vervolgens een 27 jarig reisverbod. Het SCC veroordeelde haar van terroristisch gerelateerde misdaden, na een grotendeels onrechtvaardige rechtszaak, vanwege het publiceren van tweets ter ondersteuning van vrouwenrechten.

 

Salma al-Shehab

Saudi Arabie Salma al Shehab v3

 

 

 Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Saudi Arabië te gaan.

 

 

Adoptiewerk: vragen en/of actief worden?.

 

De werkgroep stelt deze stuk voor stuk schrijnende en mensonterende situaties aan de kaak bij de autoriteiten van de betreffende landen.
De tijdsbesteding per lid is slechts enkele uren per maand. Een paar keer per jaar wordt bij een van de leden thuis kort vergaderd, de meeste afstemming gebeurt via mail of telefoon.

Mocht u een paar uur per maand over hebben en wilt u zelf ook actief willen worden om deze mensenrechtenschendingen tegen te gaan, dan dan bent u uiteraard zeer welkom bij de subgroep Adoptiewerk.

Stuurt u even een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Inlichtingen vragen verplicht u tot niets.