Dijk en Waard
Koggenland
Groep 653

Adoptiewerk - Nigeria

 

Sinds medio 2024 werkt de groep Dijk en Waard - Koggenland voor de zaak van

de 22-jarige zanger, musicus en componist Yahaya Sharif-Aminu.


Nigeria - Yahaya Sharif-Aminu

adoptie zaak

Informatie Nigeria

Voorbeeldbrief

 

Adoptiewerk - Nigeria

 

Informatie adoptie zaak


Op 10 augustus 2020 werd de 22-jarige zanger, musicus en componist Yahaya Sharif-Aminu schuldig bevonden en tot de galg ter dood veroordeeld, vanwege godslastering tegen de Profeet Mohammed, in een song die in maart 2020 op WhatsApp gedeeld werd.

Op 21 januari 2021 gebood een beroepscommissie van de rechtbank een nieuw onderzoek naar Yahaya’s zaak nadat zijn advocaten beroep hadden aangetekend.

Vanaf dat moment wordt de musicus in eenzame opsluiting (incommunicado) opgesloten, zonder toegang tot zijn advocaten, familie en medische zorg. De autoriteiten hebben nog geen datum vastgesteld voor de nieuwe rechtszitting voor zijn beroep. Indien hij opnieuw schuldig wordt bevonden, kan hij weer ter dood veroordeeld worden.

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Nigeria

 

Geografie en internationale betrekkingen

 

Un nigeria

 

 

Geschiedenis.

In de achtste eeuw kwamen voor het eerst moslims in het noorden van het huidige Nigeria om mensen te vertellen over de islam. Vanaf 1472 kwamen de Portugezen in het zuiden; later kwamen de Engelsen. Nadat de Europeanen aanvankelijk in peper en ivoor hadden gehandeld, gingen ze al spoedig over tot de slavenhandel. In 1807 werd de slavenhandel aan Britse onderdanen verboden. De Britten gingen over op de handel in palmolie, terwijl de Portugezen en Spanjaarden nog enige tijd doorgingen met het halen van slaven.

Britse kolonie.

In 1849 werd een Britse consul voor de baai van Biafra en Benin benoemd, wat men als het begin kan beschouwen van de Britse machtsuitbreiding in Nigeria. In 1861 werd een Brits flottielje naar Lagos gezonden en na enige strijd en onderhandelingen werd de stad bezet. Ondanks het verdrag dat koning Akitoyo met de Britten sloot, bleef het onrustig. Daarom stichtten de Britten in 1863 de kolonie Lagos, waarmee zij zelf het gezag in handen namen. Na de Eerste Wereldoorlog werd een deel van Kameroen als mandaatgebied bij Nigeria gevoegd. In de Tweede Wereldoorlog werd Nigeria een belangrijke tin leverancier voor de Britse oorlogsindustrie, terwijl pinda’s en palmolie in grote mate bijdroegen tot de voedselvoorziening van de geallieerden. Bij de Grondwet van 1951 kwam de federatie Nigeria tot stand, bestaande uit de volken der Hausa, Yoruba en Ibo. Elk van deze kreeg een grote mate van autonomie en eigen vertegenwoordigende lichamen.

Onafhankelijkheid.

Het noorden en het zuiden van Nigeria werden door het Britse koloniale bestuur, ondanks de grote verschillen in religie en cultuur, samengesmeed tot één land. Een van de eerste bewegingen die zelfbeschikking eiste was de Nigerian Youth Movement. De leider van deze beweging, Nnamdi Azikiwe publiceerde in 1943 een tijdschema voor de onafhankelijkheid van Nigeria. Hier werkte het feit dat Nigeria een gebied was met veel volkeren echter tegen: andere volkeren binnen Nigeria raakten in conflict met Nnamdi Azikiwe, die zelf tot het Igbo-volk behoorde.
Daarna ontstonden bewegingen in Nigeria die volkeren verenigden, en niet het land.

In 1959 werden er voor het eerst verkiezingen gehouden voor het federale parlement. Het NPC won (in het noorden woonden bijna even zoveel mensen als in de andere gebieden) en vormde een coalitie met de NCNC. De Federatie van Nigeria werd in oktober 1960 een onafhankelijk land binnen het Gemenebest met de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd.

In 1963 werd de Federale Republiek Nigeria uitgeroepen en werd Nnamdi Azikiwe president. In 1964 werden er parlementaire verkiezingen gehouden, die werden gewonnen door de Nigerian National Alliance (NNA), een samenvoeging van de NPC en een deel van de AG. Er hing echter een zweem van intimidatie en omkoping rond deze verkiezingen. De deelstaatverkiezingen in 1965 liepen uit op een bloedbad: De Igbo's waren buitenspel gezet en er vielen duizenden doden. Op 14 januari 1966 werd er een militaire coup gepleegd.

Op 29 juli 1966 volgde er echter een tegencoup vanuit de Hausa-stammen. en veel Igbo's vluchtten vanuit heel Nigeria naar het zuidoosten van Nigeria.

Godsdienst.

Nigeria is een samenleving met de islam, het christendom en eerdere traditionele Afrikaanse religies. Volgens recente schattingen is 45,5% van de bevolking christen: 19,9% protestants-christelijk, 12,3% Kerken van Christus, 10,1% anglicaans en 8,2% katholiek. De islam is de grootste religie met 50,5 %, bestaande uit 95% soennitische islam en 5% sjiitische islam. 6% van de Nigeriaanse bevolking beoefent traditionele Afrikaanse religie.
Het noorden van het land is voornamelijk islamitisch, terwijl het zuiden voornamelijk christelijk is.

Het land is reeds lange tijd het toneel van hevige etnische en religieuze conflicten. Het verschil in godsdienst tussen de islamitische Hausa en de christelijke Igbo vormt een der tegenstellingen tussen beide volken, die in 1967 leidden tot de burgeroorlog. De islamitische groepering Boko Haram is sinds het midden van de jaren 2000-2009 actief. De groepering is een voortzetting van de Kanuri-traditie die terug wil naar het vroegere Kanem-Bornu Rijk. Dit doet Boko Haram vooral door het grote aantal aanslagen en door de ontvoering op 15 april 2014 van een grote groep schoolmeisjes bekend. Het totaal aantal slachtoffers door het geweld van de Boko Haram is sinds 2011 tot meer dan 23.000 opgelopen. Het meeste geweld wordt in het noordoosten van Nigeria gepleegd.

Rechtspraak.

Twaalf noordelijke staten waar de moslimbevolking de meerderheid vormt, hebben aan het begin van de 21e eeuw tot onvrede van de christelijke minderheid de burgerlijke wetgeving vervangen door de islamitische sharia. In het voornamelijk christelijke zuiden gelden de wetten van de overheid.
In augustus 2020 werd een 22-jarige populaire zanger Yahaya Sharif-Aminu ter dood veroordeeld in de Noord-Nigeriaanse staat Kano door de shariarechtbank. De zanger zou via Whatsapp een lied hebben verspreid waarin hij de profeet Mohammed beledigt. De doodstraf is anno 2020 slechts eenmaal daadwerkelijk voltrokken, in 2002.

Mocht u interesse hebben deel te nemen aan de subgroep Adoptiewerk dan bent u uiteraard zeer welkom. Stuurt u even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

terug naar begin pagina

 

 

Adoptiewerk - Nigeria

 

Voorbeeldbrief

 

U kunt hier de Nederlandse vertaling van de brief bekijken.

 

De portokosten bedragen voor een brief tot 20 gram:

 

Nederland (ambassade): € 1,14 1x Nederland
Belarus: € 1,80 1x Internationaal

 

 

Een kopie van uw brief kunt u sturen aan de ambassade van Nigeria:

     His Excellency Mr Andrei A. Yeudachenka
     Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary
     of the Republic of Belarus
     Groot Hertoginnelaan 26
     2517 EG  DEN HAAG

     e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Onderstaande Engelstalige brief kunt u ook hier downloaden in verschillende bestandsformaten

brief in Word tekstverwerker formaat (.doc)

brief in Ritch Text Format tekstverwerker (.rtf)

brief in platte tekst (txt).

 


 

The Executive Governor of Kano State
His Excellency Abba Yusuf
Governor's Office
KANO
NIGERIA



Dijk en Waard, datum

Your Excellency,

I am writing You as a person who is also in his own country concerned with the respect of Human Rights. Please allow me to express my great concern about te situation of

YAHAYA SHARIF-AMINU

I am concerned for musician Yahaya Sharif-Aminu who was convicted and sentenced to death in March 2020 for sharing a song containing alleged derogatory comments about the Prophet Muhammad (SAW).

On 21 January 2021, the Court of Appeal ordered a retrial of Yahaya Sharif-Aminu’s case. If again found guilty, he could be resentenced to death. His (re)trial violates the right to freedom of thought, conscience, religion. Freedom of expression is guaranteed by Nigeria’s constitution.
Yahaya Sharif-Aminu remains held at an unknown correctional facility in Kano state in prolonged incommunicado detention without access to his lawyers, family or medical care. I am concerned that given the limited safeguards protecting those held incommunicado, Yahaya Sharif-Aminu is at heightened risk of torture and other ill-treatment.

In light of the above, I urge You to ensure the immediate and unconditional release of Yahaya Sharif-Aminu. I do hope that this demand will be fully considered and acted upon.

I thank You for Your attention in this very important matter, I am kindly awaiting for positive news about Yahaya Sharif-Aminu.

Yours sincerely and respectfully,

 

 

(handtekening +
naam en adres)
The Netherlands

 

 

terug naar begin pagina