Adoptiewerk - Cuba
Sinds begin 2025 werkt de groep Dijk en Waard - Koggenland voor de zaak van
grafisch kunstenaar Maykel Castillo Pérez.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Adoptiewerk - Cuba
Informatie adoptie zaak
Op 11 juli 2021 vonden op veel plekken in Cuba vreedzame protesten plaats. Duizenden Cubanen gingen toen de straat op in ongekend grote protesten tegen de slechte staat van de economie, medicijntekorten, de regeringsaanpak van de corona-uitbraak en de strenge restricties op de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering.
De Cubaanse autoriteiten sloegen deze demonstraties hardhandig neer en verrichtten honderden arrestaties. Amnesty International noemt zes van deze gevangenen nu gewetensgevangenen (mensen die worden gevangengehouden vanwege hun politieke of religieuze overtuiging of vanwege hun afkomst en als zij geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd). Zij staan symbool voor de vele honderden gevangenen die deze titel waarschijnlijk verdienen.
Volgens Amnesty moeten gewetensgevangenen altijd onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.
De op of rond 11 juli 2021 zeven gearresteerden zijn: journalist Esteban Rodríguez, activisten Thais Mailén Franco Benítez en José Daniel Ferrer García, muzikant en activist Maykel Castillo Pérez, grafisch kunstenaar en activist Hamlet Lavastida, en tot slot ook kunstenaar Luis Manuel Otero Alcántara van de San Isidro-beweging – hij was volgens volgens Amnesty al vaker gewetensgevangene.
‘We noemen nu zes mensen gewetensgevangene – in een symbolisch gebaar naar de honderden mensen die deze titel waarschijnlijk verdienen – en we roepen op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.
Adoptiewerk - Cuba
Geografie en internationale betrekkingen
Geografie.
Het land Cuba bestaat uit 4195 eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 110.992 km². Het grootste hiervan is het hoofdeiland Cuba, met een lengte van 1250 kilometer en een breedte van 191 km. Dit is tevens het grootste eiland in de Caribische Zee, en ongeveer twee en een half keer zo groot als Nederland.
Het hoofdeiland wordt omringd door talrijke kleinere eilanden waarvan het Isla de la Juventud (ten zuiden van het hoofdeiland) het grootste is. Het hoofdeiland is overwegend vlak. In het oosten (Oriente) bevinden zich twee gebergtes. De Sierra Maestra, waarin de Pico Turquino met 1974 meter het hoogste punt van het land is, ligt tegen de zuidelijke kust. Meer naar het noorden bevindt zich het Nipe-Sagua-Baracoa massief met als hoogste punt de Pico Cristal (1231 m).
Aan de noordkant wordt het land van west naar oost begrensd door de Golf van Mexico, Straat Florida en de Atlantische Oceaan, die Cuba scheiden van de Verenigde Staten en de Bahama's. Aan de oostkant wordt het van het eiland Hispaniola gescheiden door de Windward Passage. Aan de zuidkant ligt de Caribische Zee, dat Cuba scheidt van onder andere Jamaica en de Kaaimaneilanden. Aan de westkant wordt Cuba door de Straat Yucatán gescheiden van het Mexicaanse schiereiland Yucatán. De grootste stad en eveneens de hoofdstad is Havana (La Habana), gelegen aan de noordkust van Cuba.
Geschiedenis.
Het land is sinds de revolutie van 1959 officieel een marxistisch-leninistische staat en wordt sinds april 2018 bestuurd door Miguel Diaz-Canel, secretaris-generaal van de Communistische Partij van Cuba. Het land is opgedeeld in vijftien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud.
In de Precolumbiaanse tijd werd Cuba bewoond door de Taíno en de Ciboney. Het eiland was vernoemd naar hun belangrijkste godheid, van de naam van deze godheid is ook het woord 'cubanacan' afgeleid, dit betekent 'centrale plaats'. In 1492 ontdekte Christoffel Columbus het eiland. Diego Velázquez de Cuellar begon in 1511 met de verovering van Cuba en het land werd een Spaanse kolonie. Binnen honderd jaar waren de meeste indianen gestorven, waarna de Spanjaarden overgingen tot het importeren van slaven uit Afrika. In tegenstelling tot de rest van Spaans-Amerika wist Spanje Cuba tot aan het einde van de 19e eeuw te behouden. In 1898 werd het land na de Spaans-Amerikaanse Oorlog veroverd door de Verenigde Staten, die het land in 1902 formele onafhankelijkheid verleenden. Cuba bleef echter tot 1934 een Amerikaans protectoraat en ook daarna behielden de Amerikanen een vinger in de pap, en grepen ze meerdere malen militair in. Nadat Fulgencio Batista in 1952 voor de tweede keer dictator van het land werd, begon de revolutionair Fidel Castro een opstand. Deze mislukte en Castro werd veroordeeld tot 15 jaar celstraf. In 1955 kwam Castro vrij als gevolg van een generaal pardon en ging hij in ballingschap in Mexico en de Verenigde Staten. In 1956 keerde hij met een kleine groep getrouwen terug. Dit keer was zijn opstand succesvoller, en op 1 januari 1959 wist Castro de macht over te nemen.
Buitenlandse betrekkingen.
De Verenigde Staten hebben sinds de jaren zestig een embargo tegen Cuba ingesteld, en de verhoudingen tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn zeer slecht. Over het algemeen zijn betrekkingen tussen Cuba en andere westerse landen iets beter, hoewel deze nog steeds slecht zijn. De afgelopen 16 jaar is het embargo van de Verenigde Staten met een absolute meerderheid veroordeeld door de leden van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten houdt echter vast aan het ingestelde embargo. In het laatste decennium heeft Cuba de banden met Latijns-Amerikaanse landen, waaronder met Bolivia, Brazilië en vooral met Venezuela, aangehaald. Onder leiding van president Obama verlichtte de VS in april 2009 de sancties. Zo werden de sancties dat Cubaanse Amerikanen hun familie op Cuba op kunnen zoeken, en dat deze geld en cadeaus kunnen overmaken naar familie op Cuba, verlicht.
In persoonlijke brieven riep paus Franciscus president Obama en diens collega Castro op de strijdbijl te begraven, waarna vertegenwoordigers van beide landen in het geheim aan onderhandelingen in het Vaticaan begonnen, met als uitkomst dat Obama in december 2014 aankondigde dat de Verenigde Staten en Cuba hun relatie zouden gaan normaliseren. Het Amerikaanse beleid om Cuba te isoleren had na vijftig jaar afgedaan. Met de beleidswijziging worden de diplomatieke contacten hersteld, verschillende beperkingen op reizen en financiële transacties opgeheven en worden export- en handelsbeperkingen versoepeld. Obama zou het land wel blijven aanspreken op het gebrek aan mensenrechten en democratie op het eiland. De Verenigde Staten openden op 20 juli 2015 een ambassade in Havana en op dezelfde dag ging de Cubaanse ambassade in Washington open. De Amerikaanse president Obama noemde in december 2014 de paus 'de bemiddelaar' tussen hem en Raul Castro. Ook de aartsbisschop van Havana, Ortega, speelde een belangrijke rol bij de toenadering.
Mensenrechten.
De Cubaanse overheid wordt regelmatig bekritiseerd vanwege het schenden van de mensenrechten. Mensenrechtenorganisaties rapporteren willekeurige gevangenname, marteling, gewetensgevangenen en oneerlijke procesgang. Dissidenten worden door de overheid lastiggevallen. Hoewel de Cubaanse regering in 2001 een moratorium op de doodstraf heeft ingesteld, werd een uitzondering gemaakt voor schuldigen aan moord tijdens een gewapende kaping in 2003. En hoewel de Cubaanse grondwet vrijheid van meningsuiting kent, worden wetten ter bescherming van nationale veiligheid of het verbieden van 'vijandelijke propaganda' misbruikt om dissidenten achter de tralies te krijgen. Amnesty International en Human Rights Watch maken melding van gewetensgevangenen. De Cubaanse regering staat het Rode Kruis de toegang tot haar gevangenissen niet toe, en ook Amnesty International is niet welkom op Cuba. Op de jaarlijkse ranglijst van persvrijheid van Verslaggevers Zonder Grenzen stond Cuba in 2008 op de vier na laatste plaats; alleen Myanmar, Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea staan nog lage.
Mocht u interesse hebben deel te nemen aan de subgroep Adoptiewerk dan bent u uiteraard zeer welkom. Stuurt u even een e-mail naar
Adoptiewerk - Cuba
Voorbeeldbrief
U kunt hier de Nederlandse vertaling van de brief bekijken.
De portokosten bedragen voor een brief tot 20 gram:
Een kopie van uw brief kunt u sturen aan de ambassade van Cuba:
Ambassade van de Republiek Cuba
H.E. Mrs. Anet Pino Rivero
Koninginnegracht 37
2514 AD DEN HAAG
Onderstaande Engelstalige brief kunt u ook hier downloaden in verschillende bestandsformaten
brief in Word tekstverwerker formaat (.doc)
brief in Ritch Text Format tekstverwerker (.rtf)
President of Cuba
Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez
Hidalgo Esq. 6
Plaza de La Revolución
CP 10400, LA HABANA
CUBA
Dijk en Waard, datum
Your Excellency,
I am writing You as a person who is also in his own country concerned with the respect of Human Rights. Please allow me to express my great concern about
MAYKEL CASTILLO PÉREZ
I am writing to bring attention to the case of musician Maykel Castillo Pérez, also known as Maykel Osorbo, and member of the San Isidro Movement. He was arrested in May 2021 and sentenced to nine years in prison, solely for exercising his rights to freedom of expression and peaceful assembly. He has been subjected to unjust detention, harassment and violent threats while in prison. His current health status is a significant concern.
I strongly urge You to take immediate action and order the unconditional release of Maykel Castillo Pérez. Furthermore, I ask You to protect him from further harassment in prison and to guarantee his safety. In addition, I urge You to provide him with adequate healthcare, including outside prison.
I thank You for Your attention in this very important matter, I am looking forward to Your reply and positive news about Maykel Castillo Pérez.
Yours sincerely and respectfully,
(handtekening +
naam en adres)
The Netherlands