Dijk en Waard
Koggenland
Groep 653

Adoptiewerk - Belarus

 
Nederlandse vertaling van de brief gericht op Belarus voor de zaak van
de Wit-Russische mensenrechten verdediger Marfa Rabkova.
 


Belarus Marfa Rabkova

 
 

 

Heeft u vragen of wilt u meer weten, stuurt u dan een e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De portokosten bedragen voor een brief tot 20 gram:

 

Nederland (ambassade): € 1,01 1x Nederland
Belarus: € 1,65 1x Internationaal

 

LET OP: per 1 januari verhoging van de porto tarieven.
U kunt uw oude postzegels gewoon blijven gebruiken!
(zonder bij te plakken)

 

 

Terug naar de hoofdpagina adoptiewerk Belarus.

 

Nederlandse vertaling (niet om te versturen)

 

Ik schrijf u als iemand die zich ook in eigen land bezorgd is over het respect voor de mensenrechten. Staat u mij toe om mijn grote bezorgdheid te uiten over de situatie van

MARFA RABKOVA

Marfa Rabkova is lid van de vooraanstaande mensenrechten NGO Viasna. Zij werd op 17 september 2020 willekeurig gevangen genomen, in verband met het openbaar maken van het wangedrag van de Belarische wetshandhavers tegen vreedzame demonstranten, volgend op de discutabele presidents verkiezingen van 9 augustus 2020.

Marfa Rabkova werd in eerste instantie aangeklaagd vanwege “trainen en anderzijds voorbereiden van mensen in het gebruik van snelvuurwapens”, “stimuleren van discriminatie op grond van ras, nationaliteit, geloof of andere sociale haat of onenigheid door een groep in gang gezet”, alsmede “lidmaatschap van een criminele organisatie”, en kon hiervoor 12 jaar gevangenisstraf krijgen.

Eind november 2021 werd zij aangeklaagd met nog meer punten, waardoor het totaal op 11 aanklachten komt. Op 6 september 2022 veroordeelde de rechtbank van Minsk, Marfa Rabkova, als vrijwilligerscoördinator van de mensenrechtenorganisatie Viasna, tot 15 jaar gevangenisstraf.

Ondanks dat haar gezondheid hard achteruit gaat en zorgelijke symptomen vertoond, weigeren de gevangenis autoriteiten haar de benodigde medische verzorging toe te staan.

Marfa Rabkova is een gewetensgevangene, gedetineerd enkel en alleen vanwege haar vreedzame activiteiten voor de mensenrechten.

Daarom dring ik er bij U, als Minister van Buitenlandse Zaken van Belarus, op aan om Marfa Rabkova onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Ik dank U voor uw aandacht in deze belangrijke zaak, en kijk uit naar uw antwoord,

Hoogachtend,

ondertekening