Dijk en Waard
Koggenland
Groep 653

Adoptiewerk - Amerika

 

 Sinds begin 2024 werkt de groep Dijk en Waard - Koggenland voor de zaak van 

Leonard Peltier 79 jaar

en intussen al 50 jaar in de gevangenis. Na een oneerlijk proces

 

Amerika L Peltier

 

 

 

adoptie_zaak

Informatie Amerika

Voorbeeldbrief

 

Adoptiewerk - Amerika

Informatie adoptie zaak

 

Leonard Peltier is een Native (autochtone) American activist van de American Indian Movement. In 1975 kwam het tot een botsing met de FBI, waarbij twee agenten werden doodgeschoten. Peltier kreeg daar twee keer levenslang voor, hoewel hij ontkent dat hij de dader was. Bewijzen die eventueel zijn onschuld hadden kunnen aantonen werden niet gebruikt.

Gezondheid gaat hard achteruit

Peltier is inmiddels 79 jaar oud en heeft diverse ernstige gezondheidsproblemen.
De president van de Verenigde Staten moet hem gratie verlenen, niet alleen vanwege de misstanden bij zijn proces, maar ook op humanitaire gronden.

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Amerika

 

Geografie, gescheidenis en internationale betrekkingen

 

 

klik hier om de foto te bekijken

 

 

Het gebied dat nu ingenomen wordt door het continentale deel van de Verenigde Staten werd oorspronkelijk bewoond door talrijke inheemse Amerikaanse volken. Vanaf de 16e eeuw werd het gekoloniseerd door Spanje, Engeland, Nederland, Zweden, Frankrijk en Rusland. De rol van Zweden en Nederland was in 1664 uitgespeeld.

Als resultaat van de Franse en Indiaanse Oorlog (1754-1763) nam Groot-Brittannië de Franse koloniën in Noord-Amerika voor een groot deel over. Daarmee kwam het grootste deel van de oostkust onder Britse controle.

De kolonisten hadden de bescherming van moederland Engeland tegen de Fransen niet langer nodig, en begonnen zich te verzetten tegen de Britse belastingheffing. De dertien koloniën verklaarden hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1776, waarop de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1783 erkende het Koninkrijk Groot-Brittannië de onafhankelijkheid. Er werd een overheid gevormd die een nieuwe grondwet opstelde die na 1789 effectief werd.

De nieuwe natie begon zich spoedig uit te breiden in westelijke richting, waardoor reeds bestaande spanningen over de kwestie van de zwarte slavernij, die het land verdeelden in een zuidelijk deel dat de slavernij verdedigde (de Confederatie) en een noordelijk deel dat haar afwees (de Unie), steeds sterker werden. Er volgde een burgeroorlog (1861-1865) die eindigde met de overwinning van de noordelijke staten en de geleidelijke afschaffing van de slavernij in het zuiden. De rest van de 19e eeuw werd getekend door een versterkte uitbreiding naar het westen (ten koste van de oorspronkelijke bevolking), industrialisatie en de toevloed van miljoenen immigranten

In de 20e eeuw namen de Verenigde Staten deel aan de beide wereldoorlogen, die mede door hun ingrijpen definitief werden beslecht ten gunste van de geallieerde legers. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de Verenigde Staten actief betrokken waren geraakt na de Japanse aanval op Pearl Harbor in december 1941, werden de Verenigde Staten een wereldmacht. Tijdens de Koude Oorlog stonden de Verenigde Staten en de westerse wereld tegenover de Sovjet-Unie en het communistische Oostblok. De val van het communisme leidde aan het eind van de 20e eeuw een nieuwe fase in voor de dominante rol van de VS op het wereldtoneel

De VS hebben al sinds 1776 een behoorlijk goede en geleidelijk verbeterde democratie , en een redelijke rechtspraak. Toch komen de mensenrechten nogal eens in de knel door onzorgvuldig politieoptreden, racisme en een niet altijd onpartijdige juryrechtspraak. De zaak van Leonard Peltier is daar een goed voorbeeld van.

 

 

Mocht u interesse hebben deel te nemen aan de subgroep Adoptiewerk dan bent u uiteraard zeer welkom. Stuurt u even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Amerika

 

Voorbeeldbrief

 

 

U kunt hier de Nederlandse vertaling van de brief bekijken.

 

De portokosten bedragen voor een brief tot 20 gram:

Nederland (ambassade): € 1,14 1x Nederland
Amerika: € 1,80 1x Internationaal

 

 

Een kopie van uw brief kunt u sturen aan de ambassade van Amerika:

 

Embassy of the United States of America
Mrs. Shefali Razdan Duggal
John Adams Park 1
2244 BZ WASSENAAR

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Onderstaande Engelstalige brief kunt u ook hier downloaden in verschillende bestandsformaten

 

brief in Word tekstverwerker formaat (.doc)

brief in Ritch Text Format tekstverwerker (.rtf)

brief in platte tekst (txt).

 

 

 


 

President of the United States of America
The White House
1600 Pennsylvania Ave NW
Washington, DC 20500
UNITED STATES OF AMERICA

 

Dijk en Waard, datum

Dear President,

I am writing You as a person who is concerned with the respect of Human Rights, therefore I like to express my great concern about the situation of

 LEONARD PELTIER

Leonard Peltier is a member of the American Indian Movement (AIM), which promotes Native American rights. In 1975, during a confrontation involving AIM members, two FBI agents were killed. Leonard Peltier was convicted of their murders but has always denied killing the agents.

There are serious and ongoing concerns about the fairness of his trial and conviction, including for example the prosecution’s withholding of evidence that might have assisted Leonard Peltier’s defence.

Leonard Peltier is now 79 years old, has spent nearly 50 years in prison and there are serious concerns about his deteriorating health.

I urge You to grant Leonard Peltier clemency on humanitarian grounds and as a matter of justice. 

I thank You for Your attention in this very important matter, I am kindly awaiting for positive news about Leonard Peltier

Yours sincerely and respectfully,

 

(handtekening +
naam en adres)
The Netherlands

 

 

terug naar begin pagina